Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για Γλώσσες
Ανακαλύψτε διευκρινήσεις σχετικά με το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και τη γλωσσική εκπαίδευση, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια. Ενημερωθείτε για τις βασικές αρχές και τις εφαρμογές του πλαισίου.
ΚΕΠΑ / CERF
Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες: Μάθηση, Διδασκαλία, Αξιολόγηση, που συντομεύεται ως ΚΕΠΑ/CEFR, είναι μια κατευθυντήρια γραμμή που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα επιτεύγματα των μαθητών ξένων γλωσσών σε όλη την Ευρώπη και, όλο και περισσότερο, σε άλλες χώρες.
Το ΚΕΠΑ/CEFR έχει επίσης σκοπό να διευκολύνει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους εργοδότες να αξιολογήσουν τα γλωσσικά προσόντα των υποψηφίων για εισαγωγή στην εκπαίδευση ή απασχόληση.
Ο κύριος στόχος του είναι να παρέχει μια μέθοδο διδασκαλίας και αξιολόγησης που να ισχύει για όλες τις γλώσσες στην Ευρώπη.
Ιστορικό
Το CEFR ιδρύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ 1986 και 1989 ως μέρος του έργου "Μάθηση Γλωσσών για Ευρωπαίους Πολίτες".
Τον Νοέμβριο του 2001, ένα ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε τη χρήση του ΚΕΠΑ/CEFR για τη δημιουργία συστημάτων επικύρωσης της γλωσσικής ικανότητας.
Τα έξι επίπεδα αναφοράς (A1, A2, B1, B2, C1, C2) γίνονται ευρέως αποδεκτά ως το ευρωπαϊκό πρότυπο για τη βαθμολόγηση της γλωσσικής επάρκειας ενός ατόμου.
Εσπεράντο - ΚΕΠΑ
Η Εσπεράντο ακολουθεί επίσης το ΚΕΠΑ/CERF. Υπάρχουν οργανισμοί που παρέχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις μετά από εξετάσεις.
Κοινά επίπεδα αναφοράς
Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο χωρίζει τους εκπαιδευόμενους σε τρεις γενικές ενότητες, οι οποίες μπορούν να χωριστούν περαιτέρω σε δύο επίπεδα.
Κάθε επίπεδο, περιγράφει τι υποτίθεται ότι μπορεί να κάνει ένας μαθητής στην ανάγνωση, την ακρόαση, την ομιλία και τη γραφή.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αυτά τα επίπεδα.
Αυτό το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε από τις γλώσσες που ομιλούνται στην Ευρώπη, όπως και στην Εσπεράντο.